UPS i Jordanien del 2

Salam UPS!

Här kommer fortsättningen på våra äventyr i Jordanien!

Dagen eller snarare natten inleddes med ett glatt ”hej! Hur mår du?” från Hameesh – vår guide för det kommande dagarna. Att höra svenska från en Jordanier klockan 03:00 tar ett tag att processera men efter någon minut får vi veta att han själv studerat i Uppsala! Kantorsgatan! Säger han med ett glatt leende innan vi trycker oss ner i den lilla bussen för att bli körda till Jordaniens underverk – Staden Petra. Bussresan fortsatte med hans historier om landet och hans tid som 22 åring i Sverige.

_DSF2123

Petra var en gång i tiden en av de största handelstäderna och centrum för karavanhandel i området. Handelsrutter från Gaza i väst och Damaskus i norr mötte upp varandra i den nu uråldriga staden utmejslad i bergsklipporna. En av våra varmaste och längsta dagar blev också en av de mest givande när Hameesh visade oss underverk och tempel som skulle fått de flesta att tappa andan. Längs med fantastiska fasader till gravar åt kungligheter uthuggna i kalksten vandrade vi bland bergen för att se världsarv från olika eror. Efter nästan nio timmar begav vi oss mot hotellet strax utanför Petra och åt middag med utsikt över solnedgången. Helt klart en upplevelse som ingen kommer att glömma.

_DSF2226

_DSF2327

Dagen efter vaknade vi i Wadi Musa till en pigg guide och arabisk frukost, som vi åt på hotellets takvåning under bönerop. Sedan packade vi ihop och åkte iväg på en tvåtimmarsbussresa i vår lilla familjebuss. Efter ett stopp på vägen med kardemummakaffe kom vi fram till Wadi Rum, där vår ökentur skulle börja. Vi införskaffade stora vattenflaskor, såg bebiskameler, packade om till övernattning i öknen och åkte ut i det oändliga sandfältet.

_DSF2432

Sittandes bak på stora jeepar såg vi ut på de omringande bergen, kamelerna, beduinerna, småväxterna och även en vilsen cyklist som led sin cykel mitt i öknen. Vid första stoppet såg vi målningar på stora stenar från ursprungsbefolkningen, alltså äldre än Petra – över 2000 år sedan! Avbildade kameler, män, kvinnor och anteloper tittade fram på olika klippor. Vi blev bjudna på te av beduinerna, som även lärde oss knyta skarfer som deras egna huvudbonad. Sedan fortsatte vår bilfärd, till ett enormt sandberg som hade formats vid en klippkant – där vi sprang upp barfota och njöt av den magiska utsikten! Sista stoppet var en springa mellan två berg som vi klättrade igenom, där jeeparna inte fick plats och men där det även fanns vatten och småfisk (mitt i öknen?!). Utanför såg vi Jordaniens nationalblomma, blomstrandes lila.

_DSF2562

_DSF2563

_DSF2569

_DSF2586

Sedan åkte vi till vårt kamp, som utgjordes av randiga, svartvita tält vid ett berg, med ett litet volleybollnät framför i sanden. Lunchen fick bestå av nötter och dadlar, och under den långa eftermiddagen gick vi på olika ökenvandringar, sov i tälten, spelade kort och lärde känna tre nyfikna beduinsmåbarn. Vi fick även lära oss lite om livet i öknen. Tydligen kunde det bli upp till -5 grader i öknen och snöigt på bergstopparna, och kameler hade titeln som “öknens skepp”!

Sedan var det mat, äkta bediunkäk. De hade grävt ner maten i en tunna i sanden, där kyckling och olika grönsaker lagades, och gjorde en stor scen när de hissade upp plåtarna framför oss omringande turister. Som vi njöt av den! Efter maten eldades det utanför stora tältet, där resten av kvällen spenderades snackandes och sjungandes på svenska låtar och arabiska ramsor. Några av oss gick ut och satte oss i öknen för att se stjärnor, andra rökte shisha med beduinerna och vissa beslöt sig för att sova utomhus under bar himmel.

_DSF2638

_DSF2674

Nästa morgon var det dags att ta ett sorgset farväl av Jordaniens röda sand och färdas tillbaka till Amman. På vägen hem stannade vi vid en vägrestaurang för att avnjuta landets nationalrätt. Mansaf, som den kallas, är lamm kokt i fermenterad yoghurt. Namnet betyder ungefär “stor tallrik” och den levde klart upp till sitt namn i mängd. Resten av dagen spenderades genom att utforska Amman och bestiga Citadellet som är beläget på Ammans högsta berg. På toppen finns ett tempel tillägnat Marcus Aurelius och även näven från en trettio meter hög staty som sägs ha stått och vakat över staden. Mot kvällen hade vi äran att också få träffa tre studenter som studerade på universitet här i Amman. De hade alla ett stort intresse för politik och vi diskuterade om deras liv, tankar och den där uppkommande tentan som de borde plugga till istället för att röka sisha med svenska studenter. Deras liv kändes trots allt ganska likt vårt samtidigt som det var helt annorlunda.

Sista dagen besökte vi röda korset där vi fick lära oss om deras arbete i flyktinglägrena och hur otroligt komplext det är att jobba med flyktinfrågor. Jurg Montani som är Delegationschef för organisationen i Jordanien berättade hur om de till exempel skickar en försändelse med mat till ett läger så kommer de i sig starta konflikter. Vissa kommer ta av andra och våld kan uppstå. Uppenbara lösningar är inte så uppenbara och det var häftigt att få en liten insikt i hur de arbetar i Amman.

_DSF2737
_DSF2692

_DSF2704
Avslutningsvis fick vi besöka House of Representatives. Vi hade själva knappt någon aning om vad det var för något och det var med ganska låga förväntningar som vi besökte den stora vita byggnaden. Väl där inne fick vi träffa PR ansvarig som berättade för oss hur Ammans parlament fungerar. De berättade hur parlamentet står över kungen och hur deras parlamentmodell ser ut – direkt kopierad från den belgiska. Men vid frågan om parlamentet kan avsätta kungen brister det ut i skratt och vi skrattar med, såklart. Att kungen styr landet med järnhand är de flesta i landet överens om. Studenterna vi pratade med dagen innan berättade att när de talar om demokrati i skolan är det alltid som att det bara fungerar i väst. Studenterna var inte försiktiga med att kalla kungens regerande som ett diktaturskap.

Men här stod vi. Mitt i Jordaniens parlament. De beskriver hur de egentligen bara har ett stort parti och fortsätter sedan att prata om kungens tal som hålls varje år. Vi ställer några till frågor för att sedan bli uppmuntrade att ta bilder. Vi lämnar snart Parlamentet med varsin liten kopia av konstitutionen, undrandes över vad vi faktiskt upplevde nyss.

Några sista timmar i Jordanien spenderas innan hemfärd. Kryddor inköps och den där sista baklava biten äts upp. Vi är alla överens om det,

Jordanien har varit något alldeles extra.

Foton tagna av Henrik Nordström