UPS i Jordanien del 1

Hejsan allihopa! Här kommer en hälsning från Jordanien! Vi är ett gäng på 15 pol-kandare som just nu befinner sig på studieresa i Jordanien och i skrivande stund är vi i huvudstaden Amman!

_DSF2677

Efter en mellanlandning i Kiev och ett köande framför alldeles för trötta och skrattande visakontrollanter klockan ett på natten färdades vi mot Jordan Tower Hotel i Jordaniens huvudstad – Amman. Första dagen inleddes med frukost som bestod av det som för många skulle bli den huvudsakliga födan under resan – Hummus och bröd.

Under dagen hade vi två besök bokade varav det första var hos UN Women. Vår förare körde runt oss i cirklar innan vi till slut kunde säga åt honom att stanna utanför en av de mest skyddade byggnaderna i det fina bostadsområdet. Väl inne i byggnaden fick vi lära oss om deras arbete och erfarenheter från att motverka de barriärer som Jordanien satt upp för att kvinnor ska kunna bidra till deras egna lands ekonomi. Vi fick lära oss om de oaser som de skapar för kvinnor där de får hjälp med att ordna ordentliga jobb, äga tillgångar och kunna påverka institutioner och deras egna situation. Deras erfarenheter från flyktinglägren och deras personliga berättelser om de förtryckande normer som genomsyrar de jordanska samhället visade oss hur mycket arbete som behöver utföras men också hur mycket som görs idag. Vi fick även chansen att träffa en svensk kvinnlig student som berättade om hennes väg till jobb inom FN. Besöket var mycket lärorikt och vi kan nog alla komma överens om att de gör ett extremt viktigt och bra jobb!

29634896_10211758790145465_361419326_o

29633496_10211758790105464_954674522_o

Vi lät ingen tid gå till spillo så efter överlämnandet av den obligatoriska UPS-påsen och ett stort tack från oss åkte vi direkt vidare till svenska ambassaden där ambassadör Erik Ullenhag tog emot oss! Med en kopp svenskt kaffe i handen fick vi lära oss mer om Jordanien, dess historia, relationer med grannländer och Sverige och om hur kulturen i landet påverkat politiken. Landets gränser ritades ut av Churchill så att samtliga värdefulla resurser lämnades utanför landets gränser. Trots det har landet relativt utvecklats något enormt och idag har de mottagit mest flyktingar i världen. Under “frågestunden” dök det självklart upp frågor om själva diplomat-livet, hur är det egentligen?! Enligt Erik är det riktigt kul, något vi absolut litar på!

_DSF1914

_DSF1933

Vi rundade sedan av dagen med att strosa på stadens gator och göra ett besök hos den smått legendariska restaurangen Hashem Falafel där vi slukade silkeslen hummus och krispig falafel mellan Ammans kritvita hus. Dr Falafel skulle definitivt dra nytta av en studieresa till Jordanien!

Imorgon åker vi vidare till Petra och Wadi Rum, det ska bli riktigt kul!